Совети од психолог: Зошто се грижите што мислат другите за вас, тие не ги плаќаат вашите сметки!

Дали ќе бидеме среќни или несреќни зависи од самите нас и нашите сфаќања. 

1. Помири се со своето минато – за да не ја вознемирува твојата сегашност.

2. Што мислат другите за тебе – не е твој проблем.

3. Времето лечи речиси сѐ – дај му шанса.

4. Не го споредувај својот живот со животот на другите и не ги осудувај – немаш никаква претстава каков е нивниот пат.

5. Престани да размислуваш премногу – потполно е нормално да не ги знаеш сите одговори, а ќе ги дознаеш кога најмалку ќе се надеваш.

6. Никој не е задолжен за твојата среќа – освен ти самиот.

7. Насмеј се – не се сите проблеми на светот твои. Позитивното размислување е од пресудно значење за среќниот, исполнет живот.

Човекот кој е незадоволен со себе по правило е незадоволен и со својот живот. Затоа, за да бидете среќни, мора да научите да сакате и да се вреднувате себеси. За да ги победите комплексите и да ја промените лошата слика за себе, направете го следното: Сами или со помош на стручно лице пронајдете ја причината за негативно доживување на самите себе. – Утврдите дали има реална основа да се чувствувате лошо. Ако има, почнете да го менувате она што ви пречи.
Коментари

[fbcomments]