Категории

Спектакуларно видео во внатрешноста од ерупција на вулкан какво досега не е снимено

По ерупцијата на вулкан на Исланд, на Интернет се раширија голем број фасцинантни снимки од ерупција на лава, направени од блиско летало.

Еден клип кој навистина ви го запира здивот се истакна на Инстаграм. Додека бројните дронови се приближуваа до кратерот, дронот со кој управуваше исландскиот фотограф Гардар Олафс успеа да влезе во самиот кратер, толку близу што блескавата лава стопи дел од него.

„Управував со мојот дрон во близина на ерупцијата и решив дека ќе биде кул да видам како изгледа одозгора. Полека го спуштив беспилотното летало додека не ја видов лавата што избувнуваше и кога погледнав нагоре, повеќе не го видов мојот дрон. Во суштина, јас бев во кратер на вулкан“  пренесоа за позадината на ова видео на страницата Дигитални трендови.

Кога Олафс сфатил дека можеби претерал и дека дронот е премногу близу за да го проголта лава, тој го зеде и го врати на местото на лансирање. Дури тогаш сфати дека летот над кратерот на вулканот оставил последици врз неговиот дрон. Имено, топлината на вулканот стопи дел од леталото, односно светлата лоцирани на дното на беспилотното летало, а исто така ги оштети сензорите за да се избегнат препреки. Дронот сè уште може да лета, но веќе не работи правилно, а за време на летот се прикажуваат бројни грешки. Иако не станува збор за ефтин авион, исландскиот фотограф сепак не жали за штетата бидејќи сепак успеа да сними фантастично видео и едно од најдобрите, ако не и најдоброто прикажување на исландската вулканска ерупција.

Прегледи:
127
Објавено на:
02.04.2021