Категории

Специјалист советува: Најважно е да се придржувате до овие ПРАВИЛА и безбедни сте од зараза

Самоизолацијата не е доволна, овие чекори мораат да се почитуваат за да го сочуваме здравјето и што побрзо да излеземе од оваа криза како победници, советува специјалистот Хилари од Велика Британија.

Да се остане дома е главниот чекор во заштитата а и најважниот, меѓутоа не е доволно. Постојат истражувања дека е возможно да се заразите и во самоизолација. Доколку во вашиот дом живеат повеќе членови, многу е важно да се придржувате до следните правила:
Специјалистот Хилари од Велика Британија советува дека ова се клучните правила кои морате да ги почитувате и заразата со коронавирус ќе биде сведена на минимум.

– Користете личен прибор за храна. Секој би требало да има своја лажица, нож, вилушка, чинија, чаша која нема да ја дели со останатите членови. Садовите перете ги исклучив со топла вода а најдобро би било во машина за перење садови.

-Бришењето на сите површини во домот со сретства за дезинфекција е клично и обавезно и тоа неколку пати во денот, особено секој пат кога ќе влезете водомот.

-Пешкирите и постелнината перете ги на температура од 60 степени. Единствено така вирусите ќе изчезнат.

-Надобро е да користите лични пешкири.

-Ѓубрето исфрлајте го од домот што е можн почесто, затоа што на отпадот вирусите се задржуваат и до неколку часа.

-Облеката и обувките кои сте ги носеле кога сте отишле во продавница или аптека, веднаш исперете ги.

-Проветрувајте ги просториите неколку пати во денот.

Прегледи:
290
Објавено на:
05.04.2020