Спречете ја болката во грбот и вратот: Најдобри вежби за оние кои поминуваат многу време во седечка положба

Најчестите ефекти од долготрајното седење се слаби и вкочанети мускули, скратени тетиви и лигаменти, што на крај предизвикува лошо држење и болка во грбот и вратот. 

Ако имате типична канцелариска работа која бара долго седење пред компјутерот, или пак работите од дома и седите пред мониторот, тогаш овие вежби се за вас.

Птица – куче

Застанете во положба, придржувајте се со рацете и колениците, додека грбот е во рамна положба. Истовремено подигнете ја едната рака и спротивната нога, така што грбот ќе остане рамен, а потоа вратете се на основната позиција. направете 4 серии по 15 повторувања.

Подигнете ги колковите

Легнете на подот и раширете ги нозете, така што колениците ќе бидат во широчина со рамениците. Подигнете ги колковите, држејќи го останатиот дел од телото на под, а потоа вратете се во првобитната положба. Направете 4 серии по 15 пати.

Протегнете се наназад

Легнете на стомак. Подигнете го горниот и долниот дел од телото и држете го телото кратко во таа позиција. Вратете се во првобитната положба. Направете 4 серии со 10 до 15 повторувања.
Коментари

коментари