Категории

СРЕДУВАЊЕ НА ДОМОТ – Како вашиот дом да изгледа беспрекорно секој ден

Ако одвоите само неколку минути дневно за овие четири едноставни работи, ќе го решите најголемиот дел од работата околу чистењето.

Не заборавајте да го прилагодите распоредот за семејно чистење. На пример, ако имате мало семејство кое претежно јаде надвор, се храни на дневна основа, тогаш тоа нема да биде приоритет. Изменете ја вашата дневна рутина за да ги одразува потребите на вашето семејство.

Измијте ги садовите
Можеби никогаш не сте виделе што се случува со мијалник полн со садови оставен да стои, но тоа не е убаво. Мирисите, дамките и невообичаениот раст на габите обично одат со заборавени валкани садови. Секојдневното чистење на садовите е најдобриот избор. Ако не можете да ги миете садовите, барем направете правило дека садовите ќе се стругаат, исплакнуваат и се редат секојдневно. Ова ќе спречи мувла и инсекти да влезат во вашиот дом. Ако имате машина за миење садови, користете ја редовно.

Исперете ги алиштата
Не мора секое семејство да пере алишта секој ден, но многумина од нас мислат дека е неопходно да се тресат алиштата барем секојдневно. Со работна облека, училишни униформи, облека за фудбалски тренинг и спортски униформи, семејствата можат да создадат многу валкани алишта. Секојдневното оптоварување може да помогне да се спречи луда трка за наоѓање бејзбол дрес на дното од кошот или огромен куп на крајот на неделата. Ако имате навистина големо семејство, можеби ќе треба да ја зголемувате количината на алишта на дневна основа. За среќа, перењето алишта е нешто што дури и децата на училишна возраст можат да го прават со минимален надзор откако ќе бидат обучени.

Средете ја дневната соба
Ако поправате мала количина на неред секој ден, вашиот дом е подготвен за друштво во секое време. Неколку минути застој секој ден, исто така, го спречуваат вашиот дом да се претвори во зона на катастрофа на која ќе и треба часови за средување. Уредната соба прави голема разлика во нашата мотивација да се справиме со поголеми проекти. Користете 15-минутно чистење како дневна помош за да ги подготвите вашите главни простории за посетители. Започнете брзо чистење пред спиење. Направете го позабавно обидувајќи се да ги освоите вашите најдобри времиња или со трка со другите членови на семејството.

Уредете ги документите
Ако не ги чистите документите секој ден, ризикувате да најдете куп хартија на секоја површина во вашиот дом. Помеѓу спам, понуди на писма, училишни трудови и свидетелства, хартијата може многу брзо да ги заземе нашите домови. Потребни се само неколку минути секој ден за да се спречи повеќе таложење. Ако е можно, поставете центар за пошта со уништувач, корпа за отпадоци и материјали за пошта. Проверувајте ја вашата пошта еднаш дневно и постапувајте со секоја ставка додека ја отворате.

 

Со овие неколку секојдневни обврски, вашиот дом ќе изгледа уредно и подготвен за друштво во секое време. Исто така, ќе ја ограничите потребата за длабинско чистење и ќе го одржувате домот без неред и хигиена. Иако се чини дека не сте работеле напорно секој ден, ќе ги работите потребните задолженија за полесно да функционира вашиот дом. Кога се забавувате со секојдневните задолженија, сфатете што да правите неделно, месечно и сезонско.