Категории

СреќаНаДенот: Слеп човек вози со својот велосипед во сообраќајот и станува Бетмен во реален живот

Даниел Киш е целосно слеп од својата 13-та година. Но, тој беше во можност да се прилагоди на своето слепило и, згора на тоа, сега се обидува да ги уништи стереотипите за тешкотиите поврзани со тоа. Тој слободно се движи, вози велосипед и поминува време активно. И тоа е затоа што научил да гледа со уши.

Ние се восхитуваме на Даниел и неговата работа. Тој ги инспирира сите луѓе, и видните и слепите. Во продолжение дознајте ги неговите подвизи:

#1 Мама не го спречи Даниел да испушта звуци.


Многу слепи деца испуштаат различни звуци кога ќе го доживеат светот. И Даниел го испушти јазикот од 2-годишна возраст, тој почна да го прави тоа интуитивно, иако тогаш сè уште не го знаеше концептот за правење звуци. Неговата мајка никогаш не се обиде да го спречи ова, и благодарение на ова, тој беше во можност да ги развие своите способности за слободна ориентација во околината. Тој исто така беше воспитан целосно да се потпре на себе.

#2 Тој стана Бетмен.


Се испостави дека тој користел метод што го користат лилјаците и некои други видови бидејќи немаат вид. Научно, ова се нарекува ехолокација. Ова значи дека тој активно испушта звук и ехото се рефлектира од предметите околу него. И оваа информација му помага да се движи во просторот. За неговите можности, тој дури беше наречен Бетмен.

#3 Даниел основал образовна организација, иако првично не планирал.


Даниел студираше ехолокација подлабоко на колеџ, каде што заработи 2 магистерски студии. Покрај тоа, тој сфатил како да ги научи знаците за навигација на другите. Тој се чувствува слободен и не се согласува со ограничувањата наметнати на слепите лица. Тој се обидува да го смени нивниот ум и односот на другите луѓе кон нив. И Светски пристап за слепи лица (WAFTB), организација основана од Даниел, веќе успеа да им помогне на 7.000 луѓе низ целиот свет.

#4 Тој ги охрабри научниците да прават истражувања.


Неколку студии за ехолокација се спроведени благодарение на работата на Даниел. Во една истражувачка студија, научниците се обиделе да го пронајдат најефективниот звук за ехолокација. Исто така, самиот Даниел учествувал во друга студија. Неговиот мозок беше скениран со помош на магнетна резонанца за да ги препознае деловите од него вклучени во обработката на информациите од ехото.

#5 И не се само научниците мотивирани од Даниел.


Тој ги инспирира другите со своите публикации и преноси, вклучително и TED Talk и PopTech. Тој исто така успеа да стане овластен специјалист за ориентација и мобилност и доби национално професионално сертифицирање за слепило. И тој е првиот тотално слеп човек кој го сторил тоа. Тој е вистински пример за лична сила и моќ за промена на светот. Не само за слепите лица, туку и за сите нас.

Како се чувствувате во врска со приказната на Даниел? Што мислите за неговата работа?