Категории

Среќните луѓе и во најтешките мигови наоѓаат сила и надеж да кажат „Бог ќе ми даде подобро!“

Старата еврејска мудрост за луѓето кои имаат среќен и подобар живот – тогаш чека напредок и подобрување!

Како се привлекува среќата? Дали се раѓаме со него или го заслужуваме, дали го стекнуваме? Една стара еврејска мудра приказна посочува кои луѓе имаат среќа, односно кој ќе може да живее 10 пати подобро.

Неговите ученици го прашале големиот еврејски мудрец Хилел:

– Кажи ми како да си го направиме животот таков да бидеме среќни без разлика на се?

Хилел одговорил:

– Никогаш не кажувај дека живееш лошо. Затоа што Бог ќе ги слушне твоите зборови и ќе рече: „Сè уште не знаеш колку е лошо да се живее“. И ќе ти даде 10 пати полошо. Секогаш кажете дека ви оди добро. Бог ќе слушне и ќе рече: „Не знаеш колку е добро да се живее“. И ќе ви даде 10 пати подобро.

Поуката од оваа стара приказна е дека среќните луѓе се оние кои во моментите на неволја, неуспех и препреки не губат срце, не се жалат, не паѓаат во негативност. Тие се благодарни за она што го имаат и веруваат дека ќе им биде подобро во животот. Среќата се постигнува со благодарност. Ако сте благодарни за секое вдишување и издишување, во зраците на Сонцето, водата што ја пиете, прегратките на драгите луѓе – на сите оние работи што ги сметате за заеднички, ја отворате вратата за повеќе.

Свесни сте дека го имате она за што некои луѓе сонуваат, затоа практикувајте благодарност. Преку благодарност можете да бидете наградени за вашите напори и со многу оптимизам да ја промените вашата реалност на подобро.

Прегледи:
91
Објавено на:
18.05.2022