Категории

Стариот град Хот Ан кој дише во старата азиска традиција

Откако го запознавме Виетнам од поинаков агол, интересни факти кои не се многу чести, време е да запознаеме уште еден фасцинантен дел од оваа далечна азиска земја.

Тоа е стариот град Хои Ан на устието на реката Ту Бон во морето. Што го прави толку посебен? Порано беше познат и важен меѓународен пристанишен и трговски центар. Бројни трговци од разни земји кои дојдоа овде ги кренаа своите простории удирајќи во живописен печат на градот. Она што денес ги воодушевува посетителите е неговата зачувана состојба, што беше потврдено од УНЕСКО со тоа што го наведе како светско наследство во Азија и Океанија во 1999 година. Овде можете да зачекорите во минатото и да видите како изгледаа тесните улички, малите стари куќи, храмовите и да го набудувате животот на старите занаети како што се правење теписи и керамика. Мали продавници и занаетчиски работилници се наоѓаат во куќи долж крајбрежјето кои се изградени претежно од дрво.

Кинеските и јапонските влијанија се видливи врз архитектурата и ќе најдете богатство на култури во различни верувања. Некои заедници тука сè уште го обожаваат култот на дожд, грмотевици и други природни феномени. Меѓу највпечатливите симболи на градот е т.н. јапонски мост од 16 век. Го граделе јапонски трговци, а на крајот бил подигнат будистички храм. Иако е познат по својот најпознат дел, стариот град, Хои Ан не е град што „дише“ во традицијата. На помодерниот дел од градот му помогна полски архитект во 90-тите години на минатиот век, затоа немојте да се изненадите кога ќе ја видите неговата статуа „Казик“ во градот.

Тука исто така ќе најдете многу места за излегување, ефтина улична храна, курсеви за азиска кујна, музеи, плажи и, воопшто, живост што владее во шарените азиски улици. Претпоставувате, не заборавајте на фестивалот на полна месечина Хои за полна месечина и за време на кој се палат фенери и свеќи, и се разменуваат цвеќиња и подароци.

Прегледи:
490
Објавено на:
25.04.2021