Сте слушнале ли за Црвената плажа: Единствената плажа која нема врска ни со море ниту пак со капење!

Над десетина илјади туристи ја посетуваат и се фотографираат на прочуената Црвена плажа. Но, всушност воопшто не станува збор за плажа, а тоа е факт кој ова место го прави уште поатрактивно и поинтересно!

Станува збор за најголемото влажно земјиште каде што се одгледуваат билки во црвена боја кои на посетителите им создаваат илузија дека се наоѓаат на црвена плажа.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Despierta Tu Curiosidad (@despiertatucuriosidad) on


Ова посебно место се наоѓа во заштитена зона во кинеската провинција Лиаонинг и се простира на повеќе од 13.300 хектари.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VoyageLuxTravels (@voyageluxtravels) on


На него се одгледува билката Chenopodiaceae, позната како Суаеда салса, која има силна црвена боја во текот на пролетта. Како поминува времето станува темно црвена и на крај, кога доаѓа есента, виолетова. Кога доаѓа зимата, билките изумираат, но со пролетта повторно се враќаат во живот.
Коментари

[fbcomments]