Категории

Столар од стар автомобил направил дрвен камион

Метин Терчан, столар од северниот турски град Ризе, ги покажа своите столарни вештини на оригинален начин трансформирајќи стар автомобил во камион направен целосно од дрво.

Терчан, долгогодишен столар во Гунејсу, во источниот дел на Црното Море, пронашол автомобил произведен во 1988 година, чиешто веќе застарено тело било исфрлено, зачувал здрав мотор и потоа се решил на необичен чекор. Направи пикап од мал автомобил, а единствениот материјал што го користеше беше дрво. Во својата мала продавница за столарија, Терчан работел на дрвениот камион 18 месеци, правејќи шасија, хауба, куќиште, тркала (бандажи), врати…

После 1,5 година напорна работа и потрошил 50.000 лири (околу 5.000 евра). Неговиот потфат наиде на голем интерес и на социјалните мрежи. Во разговор со новинар, АА Теркан истакнува дека тој ја наследил трговијата со столарија од неговиот татко, а инаку прави мебел. – Без ниту една шајка – Зборувајќи за тоа како одеше целиот овој процес, Теркан раскажува како работел на камионот врз основа на она што го замислувал во главата, без претходно да го стави проектот на хартија.

„Почнав да дизајнирам во главата. Претходно немав ставено ништо на хартија. Да го сторев тоа, можеби ќе излезеше поинаку. Сето тоа траеше 18 месеци, со проектот можеби ќе траеше пет месеци помалку. Променив некои делови четири или повеќе пати. Сè е направено од дрво, шасијата е дрвена, само прицврстена со челик. На крајот, успеав да го соберам и да го поврзам моторот “, вели Теркан.

Тој објаснува како за време на производството на камионот се вршело импрегнација, односно процес на натопување на дрвото со разни хемикалии со цел да се заштити од влага и штетници.

„Во целиот автомобил нема ниту еден клинец, во некои делови има само завртки. Сите делови од дрвото се испреплетени “, објаснува Терчан. Тој додава дека пријателите го предупредувале да не го остава автомобилот на дожд, а тој тврди дека ова не претставува проблем за овој автомобил, иако е направен од дрво. „Животниот век на ова возило во вода е 1,5 пати подолг од автомобилот од лим. Може да остане во вода 20 години, после тоа повторно ќе биде истиот автомобил. Дождот и снегот не се проблем за него.“, посочува Терчан.
Тој е задоволен и горд што успеа да направи поинаков и многу автентичен автомобил.
Тој наведува дека веќе имал голем број понуди за продажба на неговиот дрвен камион. „Имаше клиенти од странство, Германија, Велика Британија. Порано одбивав да зборувам за тоа, но сега сум подготвен да го дадам на некој што ќе се погрижи за тоа. Имав дури и понуди за размена за моделот 2020 година “, вели Теркан. Во конструкцијата на камионот користел четири различни видови дрва, а веќе планира да направи теренец од дрво.

Прегледи:
375
Објавено на:
13.07.2021