Стравувања кои треба да ги надминете ако сакате да живеете сами

Без разлика колку години имате, дали 20 или 35, ако за прв пат ќе живеете сами, може да ви изгледа невозможно да се подготвите за оваа промена.

Запомнете ги придобивките: сега можете да го организирате своето место онака како што сакате и никој нема да ве одвлече од омилените активности. Многу жени имаат сериозни стравови поврзани со самостоен живот, но денес ќе зборуваме за пет „страшни“ проблеми кои  што треба веднаш да се заборават.

  1. „Самостојниот живот не е за мене“

Некои можеби мислат дека тие едноставно не се создадени да живеат сами. Запомнете дека никој нема да ве натера да живеете во изнајмен стан со години и секогаш можете да најдете сосед или конечно да одлучите да се преселите со партнерот. Но, имајте на ум дека никогаш нема да знаете како изгледа ова искуство, се додека не пробате. Направете барем еден обид да живеете самостојно и тогаш ќе разберете што навистина ви е важно и како можете да го подобрите квалитетот на вашиот живот.

  1. „Ќе бидам осамен“

Најчестиот страв што спречува многумина да се преселат во нивните сопствени домови е бидејќи се плашат од чувство на осаменост. Но, убавината на самостојното живеење е во тоа што можете да изберете како да го поминувате времето со пријателите и кога да се посветите на себе. На пример, поради присуството на домашните, морате да барате погодно време за да донесете пријатели или да пуштите гласна музика. Сега можете сами да одлучите кога ќе се сретнете со некого или напротив, кога не сакате да видите некој. Запомнете, да живеете сам не значи да се чувствувате осамено.

  1. „Ќе ми биде здодевно“

Независното живеење не значи дека нема да имате што да правите. Луѓето честопати велат дека периодите во кои живееле сами биле најпродуктивни за само-развој и развој на кариера. Дури и некој близок од време на време може да одземе драгоцено време што ќе ви помогне да станете подобри. Сега нема да треба да брзате да го завршите проектот брзо и сами можете да одлучите кога сакате да ја гледате серијата. Не плашете се дека ќе ви биде здодевно, бидејќи нема да имате ограничувања за тоа што можете да направите.

  1. „Ќе биде премногу скапо“

Можеби се чини дека еден живот е поскап од тоа да имате цимер, затоа што тогаш мора да потрошите повеќе пари за предмети за домаќинството. Во таква ситуација, вреди да се размисли за буџетот однапред – и оваа вештина никогаш нема да биде излишна во модерните времиња. Дури и ако е тешко да се плати киријата за прв пат, можете да научите неколку важни животни трикови, кои подоцна ќе ве научат да заработите повеќе, па дури и да заштедите пари на патување. Ова искуство ќе биде многу повредно од вашата грижа.

  1. „Ќе ги расипам односите со роднините“

Некои луѓе мислат дека ако живеат одделно – тие веднаш ќе ги уништат односите со блиските роднини, на пример, мама ќе го сфати многу лично. Ова не значи дека овој страв е неоснован, но во реалноста сето тоа ќе зависи од тоа како се гради вашата врска. Кога живеете сами, можете да ги поканите луѓето да посетуваат онолку пати колку што сакате, а тоа ќе ве задржи во контакт со сите важни луѓе. Ако сте многу загрижени за губење на комуникацијата – обидете се да размислите за мали, редовни забави кои ќе станат нова традиција и уживајте во разновидноста во животот на вашето семејство.
Коментари

[fbcomments]