Категории

Свет без пластика: На Лондонскиот маратон се заменија пластичните шишиња вода со биоразградлив материјал!

2019 е несомнено година на промени во животната средина низ целиот свет – некои користат семиња од авокадо за да создадат биоразградлива „пластика“, додека други ги виткаат своите производи во листови од банана – јасно е дека постои зголемен интерес за промените во животната средина низ целиот свет.

Со ова барање за растечките одржливи производи, компаниите ширум светот се трудат да најдат најеколошки решенија. Изгледа дека сега, повеќе од кога и да е, луѓето почнуваат да го забележуваат штетното влијание кое нашите дејствија го имаат врз животот во оваа земја и сите се трудат да направат сѐ за да имаме поквалитетен живот.

Во изминатите неколку години, многу луѓе изјавиле дека би сакале да учествуваат на јавни настани како што е Лондонскиот маратон, но исто така треба да бидеме свесни дека ова е настан кога стотици илјади пластични шишиња со вода се фрлаат на улиците. Во 2018 година, лондонскиот маратон користеше 920.000 пластични шишиња, а фактот дека е потребно од 450 до 1000 години за едно пластично шише да се разгради, покажа дека треба да се направат промени што е можно поскоро.

Оваа година тие соработувале со бренд за подигнување на свеста наречен Skipping Rocks Lab, кој создал биоразградливи балончиња за вода кои исто така може да се јадат наречени Ooho направени од алги. Примарната цел на Ooho е да се создаде пакување кое целосно се разградува и не остава апсолутно никаква пластика зад себе, а оваа креација е особено корисна за настани како Лондонскиот маратон. Пакувањето лесно може да се јаде бидејќи нема вкус или само да се фрли, бидејќи е целосно биоразградливо.