Категории

Светот долго време бара луѓе со совест – Што и да правиш, избери да си човек

Светот долго време бара луѓе со совест, луѓе на кои нема да им треба некој друг да им соли мозок и да им кажува што треба да прават, но ќе можат слободно да го прават она што мислат дека е правилно.
Светот долго време бара луѓе кои нема да можат да се продадат за некој евтин материјален интерес, неколку моменти на слава, некаква политичка функција, дел од влијанието што ќе го добијат од некој кој само треба да знае да се додворува и лижат.

Светот долго време бара луѓе чии одговори на важни животни прашања ќе бидат „да“ или „не“, а не некоја небулозна комбинација што никој не може да ја разбере, само затоа што немаат став и мораат да ги задоволуваат сите и да покажат колку се универзални. . Светот долго време бара луѓе кои нема да се плашат да плачат кога им е тешко и кои ќе можат искрено да се смеат, не криејќи се зад маската која крие недефинирана личност.

Светот долго време бара луѓе кои ќе покажат почит кон другиот без разлика дали им треба или не нешто друго, луѓе кои ќе ја намалат внатрешната потреба да се издигнат над другиот дури и ако тоа го прават со понижување на оние околу нив. Светот долго време бара луѓе во чие друштво другите ќе се чувствуваат безбедно и заштитено, бидејќи и самите поминале низ одредени бури и знаат колку тоа им е потребно на оние кои се слаби.

Светот долго време бара луѓе кои ќе ја дадат својата енергија и од што нема да имаат корист, можеби нешто од што можат да страдаат, но знаат дека направиле најдобро што можеле и затоа што работеле според нивната совест. За да бидеш таков човек не ти треба никаква способност, туку само одлука да бидеш тоа што си, способностите ќе дојдат со време, а потоа и големината. Имате можност да изберете, изберете ја онаа по која другите зад вас ќе кажат дека сте биле и останувате човек.

Прегледи:
106
Објавено на:
18.04.2022