Категории

ТАЈНАТА НА СРЕЌНИОТ ЖИВОТ – „Бамбусот што се витка е посилен од дабот што се спротивставува“.

Јапонска поговорка ја открива тајната за среќен живот – еве како да ги решите проблемите и да ги надминете тешките ситуации…

Како да се надминат тешките периоди во животот? Ви носиме една стара јапонска поговорка (поговорка) која може да ви помогне да го преиспитате вашиот пат и да разберете зошто се случуваат некои работи во животот, како да ги надминете проблемите и да ја најдете среќата.

„Бамбусот што се витка е посилен од дабот што се спротивставува“.

Можеби оваа поговорка ви е збунувачка на прво читање, но носи моќна порака. Првата е дека мораме да работиме на сопствената флексибилност секој ден во текот на нашите животи. Понекогаш е неопходно да се прифати реалноста и околностите какви што се и да се прилагодат на нив. За да донесете добра одлука или да најдете решение, не смеете да ја негирате реалноста, да ги потиснувате чувствата или да бегате од промените. Сфатете дека тоа веќе се случило во вашиот живот, а потоа дејствувајте.

Кога ќе ги прифатите промените и околностите, доколку се поради ваша вина, преземете одговорност. Префрлањето на вината врз другите е карактеристика на слабите и оние луѓе кои не сакаат да се променат на подобро. Психолошки зрела личност одговорна за својот живот, суди и бара помалку, а презема повеќе чекори за да го воспостави токму животот што го сака.

Можеби е полесно да се обвинат другите, но ова е пат кој води до загуби. Никогаш не е доцна да се посветите на сопствениот развој и да се обидете да постапите поинаку.

Во некои ситуации, треба да застанете и да покажете цврстина, како даб. Но, во некои случаи, без флексибилност, како бамбусот, нема да можете да се соочите со проблемот и да ги решите работите. Запомнете дека секогаш вреди да изберете стратегија и тактика според ситуацијата и вашите ресурси.

Неопходно е да најдете рамнотежа помеѓу вашата цврстина и способноста да се прилагодите и да дојдете до нови решенија. Како што вели јапонската поговорка, прилагодувањето на различни ситуации и прифаќањето промени ќе ве направи посилни, но и ќе ви помогне да ги надминете пречките и да стигнете до среќата.

Прегледи:
301
Објавено на:
19.07.2022