Категории

Технологијата го достигнува врвот – Русија почна да гради невидлив брод

Русија гради брод на кој ќе се применува целосно стелт технологијата, што е името што се користи во таканаречените невидливи авиони, за да се отежне откривањето. Трупот на бродот „Меркур“ е веќе изграден, а се очекува тој да биде испорачан на морнарицата следната година.

Бродот ќе биде опремен со крстосувачки ракети, противавионски ракетен систем, а исто така ќе може да открива и уништува подморници. Русија досега користеше одредени елементи на „скриена“ технологија во градењето на бродови, вклучително и радио-апсорбирачки премаз, но технологијата „столб“ не е целосно имплементирана.

„Меркур“ ќе биде првиот брод во руската морнарица кој ќе има радио-апсорбирачки премаз на целата површина. Според прелиминарните проценки, бродот од 100 метри ќе даде радио сигнал како мал брод. Покрај тоа, тој ќе има посебна форма, односно бројот на испакнати елементи и слотови ќе биде минимизиран, а исто така ќе се користат разни композитни материјали и специјални бои.

Прегледи:
34
Објавено на:
10.06.2021