Чек дис аут
Search

Тешките моменти градат силни луѓе: Само кога ќе се соочиме со болка, учиме да ја цениме среќата на вистински начин!

Ако не сте се соочиле со темнина, како ќе знаете дека ја цените светлината?

Замислете ја следнава ситуација: Вие одите по силно осветлено место и некој ви иде во пресрет. Бидејќи сте заслепени од силната светлина, не можете да го видите неговото лице. Магично ќе ја кренете раката за да ги покриете очите и да создадете сенка, а за момент морате да се најдете на темно место за да создадете јасна слика.

Замислете дека целиот свет и вашиот живот постојано се во светлина. Ако никогаш порано не сте се соочиле со темнината, како ќе ја разберете и цените светлината што ве опкружува?

Контрастот е неопходен и всушност тој му дава подлабоко знаење на човекот. Сите живееме во свет на дуализам: горе-долу, топло-ладно, добро-лошо.

Значи, болката нè учи да ја цениме среќата повеќе. Само кога ќе се соочиме со тешките моменти, ќе почнеме да го цениме повеќе она што го имаме и стануваме посилни. Само предизвикувачките животни ситуации го прават човекот борец.

По тешките моменти, стануваме посвесни за нашите квалитети и вредности и се ослободуваме од сите стравови и пречки што нè спречуваат.

Животот е патување што започнува во главата и завршува во срцето, а животните тешкотии се составен дел од ова патување, кои нè учат да се разбереме подобро себеси и светот околу нас и да научиме да цениме сè што имаме.
Коментари

[fbcomments]