Категории

Типови на луѓе кои не треба да ги имате во свое друштво

Многу луѓе поминуваат време со луѓе што не им се допаѓаат, чувствуваат обврска да ги слушаат нивните приказни, да се вклучат во разговор само за да ја прекинат непријатната тишина и многумина се подготвени да ја жртвуваат својата енергија за доброто на луѓето кои често не ја заслужуваат На Иако некои врски тешко се раскинуваат, психолозите посочуваат дека токсичните луѓе треба да се дистанцираат од нив.

Токсичните луѓе можат да бидат манипулативни луѓе, луѓе со нарцисоидни нарушувања на личноста, енергетски вампири. Ќе ги препознаете со чувство на исцрпеност, умор и исцрпеност откако ќе разговарате со нив, ќе забележите како исчезна вашата енергија, а всушност тие „ве цицаа” за да се чувствуваат подобро. Според познатиот германски психолог Ерих Фром, општеството на токсични луѓе може да биде катастрофално за нас.

Тој исто така објаснува дека апатичните луѓе, без мотивација, желби и ставови, односно оние кои го живеат животот без амбиција и динамика, исто така, можат да бидат закана за нашата енергија. Ерих Фром ги нарекува „зомбија“, а еве што посочува во познатиот цитат:

Колку и да е важно да се избегнуваат празни приказни, исто толку е важно да се избегне лошо друштво. Под „лошо друштво“ не мислам само на изопачените луѓе – нивната компанија треба да се избегнува бидејќи нивното влијание е угнетувачко и деструктивно. Душата е мртва, иако телото е живо; луѓе со празни мисли и зборови, луѓе кои не зборуваат, туку разговараат, не размислуваат, туку изразуваат заеднички мислења “. рече Ерих Фром.

Дали наоѓате некои луѓе од вашата околина во неговото предупредување?

Прегледи:
48
Објавено на:
11.09.2021