Категории

Тоа што треба да биде, ќе биде – Иднината не е на нас да ја знаеме!

Некои работи во животот се надвор од наша контрола. Иако повеќе би сакале да знаеме како ќе се одвива одредена ситуација, работите што не можеме да ги контролираме во животот може сериозно да го нарушат нашиот душевен мир. Научете како да ги отпуштите што е можно поскоро. „Како што е, така е“, треба да биде вашата нова омилена фраза.

Со оваа реченица му кажувате на светот дека сте ја прифатиле моменталната ситуација во целост и дека сте подготвени да продолжите понатаму. Ги оставате вашите грижи и стрес за поедноставна опција и не трошете енергија на нешто што никогаш не било во ваши раце. Само така ќе ја пронајдете среќата и ќе бидете малку попозитивни, пишува Elite Daily.

Единственото нешто над кое имате контрола сте вие ​​самите. Можете да преземете одговорност за вашите одлуки, ставови и реакции – но тоа е сè. Разбирањето на туѓите проблеми или секој дел од разговорот по некое време ќе стане исцрпувачки. Ветете си дека ќе научите да ги испуштате овие 7 работи во животот, само затоа што не се под ваша контрола.

1. Промена
Од една страна, една од најлошите работи во животот е тоа што се се менува, па дури и добрите работи. Од друга страна, најубавото нешто во животот е што ништо не останува исто.

Колку и да сакате времето да е во ваши раце, не е. Убавите моменти ќе исчезнат, а вие ќе се разбудите со сосема нов ден, каде што сè може да се случи. Звучи страшно и веројатно се прашувате што можете да направите за да ги забавите работите. Факт е дека едноставно треба да научите да се препуштате и да гледате на овие разлики како можност да направите нешто ново и возбудливо во животот.

2. Време
Понекогаш наутро ќе ве пречекаат дождови или купишта снег. Плановите за плажа ќе ви пропаднат или ќе мора да го прескокнете кафето за да го исчистите автомобилот. Отпрвин ќе бидете фрустрирани и ќе се жалите на пријателите, но не дозволувајте тоа чувство да трае цел ден бидејќи времето е надвор од ваша контрола.

Треба само да го искористите максимумот од дождливиот ден и да се обидете да ја пронајдете позитивната страна. Не размислувајте за тоа што би можело да биде и променете го распоредот. Врнежите во одреден момент ќе престанат.

3. Сообраќај
Секогаш бидете подготвени за сообраќаен метеж. Секогаш можете да се обидете да најдете алтернативни патишта пред да излезете од дома, но понекогаш ситуацијата ќе биде надвор од ваша контрола. Ќе налетате на куп автомобили и веднаш ќе ве обземе стрес. Чекањето може да биде фрустрирачко, но вашиот начин на размислување може да го направи поприфатливо.

Очигледно секогаш кога сте во брзање, наидувате на сообраќаен метеж на автопатот. Може да се жалите до крај или да научите да го прифаќате тоа. Во тој момент, ќе пристигнете на саканата локација кога ќе пристигнете.

4. Минатото
Минатото е минато. Не можете да го промените, и сè што се случи е надвор од ваша контрола. Вистина е дека минатото може да боли, но исто така е што и да направите од него. Можете да изберете да ги оставите тие непријатни спомени или да ги задржите засекогаш. Можеби ќе ги задржите вашите омилени моменти од минатото и ќе им дозволите да ги разгорат вашите страсти во иднина. И тоа е во ред. Само не заборавајте да направите се што е најдобро за вас, врз основа на сегашниот момент и кој сте моментално како личност – не тогаш.

5. Иднината
Не можете да ја контролирате иднината, како минатото. Може да се обидете да составите петгодишен план или да ги сфатите вашите следни чекори. Но, факт е дека барем една работа што не била во вашиот план сигурно ќе се случи. Може да се заљубите или неочекувано да најдете град кој би сакале да го наречете дом. Можеби ќе ја промените кариерата или ќе одлучите да ги следите вашите најлуди соништа. Тие работи се неочекувани и, искрено, најдобриот дел од животот.

Научете да игнорирате што мислите дека треба да бидете и фокусирајте се на тоа каде сте сега. На крајот на краиштата, единственото нешто што можете да го контролирате се вашите постапки и реакции во сегашниот момент.

6. Мислења на другите
Иако сте свесни дека не можете да ги контролирате мислите на другите луѓе, веројатно се обидувате да ја преземете контролата врз нивните мисли и чувства. Можеби сте биле во врска во која вашата поубава половина почнува да се чувствува поинаку или сте разговарале со некој кој не се согласува со вашето мислење. Со часови се обидувате да ги убедите да ги гледаат работите поинаку, но тоа е целосно надвор од ваша контрола. Научете да се ослободите и наместо тоа фокусирајте се на тоа како реагирате во тие ситуации.

7. Туѓа среќа
Колку и да сакате вашите пријатели и семејството да бидат среќни, тоа е надвор од ваша контрола. Се разбира, можете да му испратите на вашата најдобра пријателка неколку фотографии од духови или да ја однесете мајка ти на ручек кога ќе се чувствува депресивно, но на долг рок, само нив зависи да го свртат својот живот.

Треба да се откажете од нивните проблеми и да се фокусирате на сопствената позитивност. Помогнете им да ја најдат позитивната страна во тешка ситуација, но потоа отстапете и заштитете го сопствениот мир. Затоа, сфатете дека сте човек од крв и месо и ставете се на прво место кога можете. Не мора да ја носите тежината на светот на ваши рамења, а клучот е да научите да се ослободите од она што не можете да го контролирате.