Категории

Токсична позитивност спрема себеси и другите – Дали е ова проблем и како да го препознаете

Нема ништо лошо во гледањето на животот од посветла страна и обидот да се остане позитивен кога времињата стануваат тешки, но понекогаш тоа може да доведе до точка кога таквото размислување може да стане токсично. Без разлика дали покажувате токсична позитивност кон себе или кон другите, еве зошто тоа е проблем и како можете да го избегнете.

Што е токсична позитивност? Тоа значи да се држиме до вечно позитивните ставови до степен до кој ги негираме сопствените вистински чувства или чувствата на другите. „Без оглед колку беше болна ситуацијата или колку беше тешка, една личност треба да ја задржи позитивноста и да ги смени своите ставови за да биде среќна или благодарна“, изјави за Mind Body Green психотерапевтот Бабита Спинели.
Во последната година, феноменот на токсична позитивност добива се поголемо внимание. Некои се соочија со пандемијата принудувајќи позитивно размислување, додека други брзо ја нарекоа нездравата и лошата природа на токсичната позитивност.

Според терапевтот Џоди Кемерер, токсичната позитивност произлегува од желбата да се почувствува нешто што всушност не го чувствуваме. Не ни е пријатно со тешки чувства, затоа се принудуваме да се чувствуваме поинаку, но ако го правиме цело време за да ги избегнеме или негираме нашите вистински емоции, вели таа, ризикуваме да не прифатиме себеси и ситуацијата како што е навистина. Ова се чувствата со кои се соочуваат токсичните позитивни луѓе.

1. Чувствувате вина за сопствените емоции
Ако се занимавате со токсична позитивност, може да забележите вина секогаш кога ќе се појават негативни емоции или, како што го опиша Кемерер, осудувајќи се себеси за она што го доживувате.

2. Преправање благодарност
Еден од видливите знаци на токсична позитивност е фокусирање на благодарност како начин да се заобиколат нечии чувства. Ова не значи дека благодарноста е лошо, но може да се користи кога се потиснуваат сопствените емоции.

3. Споредување
Само затоа што некој друг навидум се справува со тешки времиња подобро од вас, тоа не е причина да започнете да се споредувате со него / неа. Спинели објаснува дека во светот на социјалните медиуми лесно е да се почувствува дека сите други се попозитивни од вас и дека и вие треба да бидете попозитивни. Но, погледите измамуваат и секој се справува со проблемите на свој начин. Избегнувајте да се споредувате со другите.

4. Одбивање на болни емоции
Кога ќе се појават болни емоции, можете да ги истуркате целосно, инсистирајќи да останете позитивни. Луѓето можат да ве охрабрат да го сторите тоа кога ќе кажат работи како: „Погледнете го од посветла страна“.

5. Сè се случува со причина
Дури и ако навистина верувате дека сè се случува со причина, сепак е важно да ги почувствувате и прифатите вашите емоции во моментот, наместо да ги рационализирате или да ги надуховувате. Спинели нагласува дека прифаќањето на сопствените чувства, но и чувствата на другите без пресуда, е она што ја надминува токсичната позитивност. И иако можеби на почетокот не е лесно, со текот на времето овие тешки и болни емоции ќе станат сè помалку тешки и болни.

Прегледи:
60
Објавено на:
23.07.2021