Категории

Требала да личи на гулабица – Црква во облик на пиле ги засмева туристите од ширум светот

Затворете ги очите и обидете се да ја замислите најбизарната црква во светот. Дали е поневообичаена од огромна кокошка среде џунглата на Јава? За разлика од многу луѓе кои сакаа да градат светилишта или цркви, побожниот Даниел Аламсјах успеа во тоа.

Христијанин од Јава во Индонезија, тој вели дека добил повик една вечер во 1988 година во форма на божествена визија. Аламсјах видел зграда во форма на огромен гулаб на врвот на ридот, а откако малку подоцна прошета низ џунглата Магеланг го препозна ридот Букит Рема како место што се појави во неговата визија, а остатокот беше историја.

Веднаш отишол на работа и купил хектар земјиште на врвот на ридот и ги започнал потребните подготовки за поднесување барање за одобрение за градба. Документите беа немилосрдни, но Даниел се избори за својот рај и ја помина следната деценија надгледувајќи го својот проект за молитва во форма на птица. Конечно, на ридот се појави џиновски гулаб, кој клунот се распушти, како да се прашуваше по сопственото постоење – или изгледот. Повеќе како кокошка отколку гулаб, Гереја Ајам го доби прекарот „пилешка црква“.

До крајот на изградбата, Даниел ги изгуби сите пари и мораше да го предаде своето ремек-дело на милоста на џунглата. Но, посетителите на Боробудур, најголемиот будистички храм во светот во близина, слушнале за необичното архитектонско чудо, оддалечено само неколку километри, и iousубопитно тргнале во потрага по напуштената црква за кокошки. Бидејќи фотографиите и приказните започнаа да кружат на Интернет, бројот на посетители вртоглаво се зголеми. Аламсја се врати и започна да наплатува за билети и ја започна реставрацијата.
Денес, подовите на црквата се украсени со скапоцени плочки, на таваните има слики од облаци, а ѕидовите се украсени со мотиви од индонезиската митологија. Под земјата има дванаесет сали за молитва, а во задниот дел на „птицата“ има кафуле каде што можете да јадете нешто – наводно има одлични јајца.

Прегледи:
60
Објавено на:
11.05.2021