Категории

Три типа на пријатели кои не ви се всушност пријатели – Само ве уназадувааат

Пријателството треба да биде врска која ве инспирира, поттикнува да растете, се чувствувате добро, дека некој е ваш, а вие сте негова поддршка, но и дека можете да стискате нечија рака дури и кога животот носи подароци и бури.

Меѓутоа, луѓето можат да се променат, а некои се претставуваат како едно, додека друго лице може да се скрие под маската. Како да знаете кога на пријателството му дојде крајот? Кои пријатели веќе не се навистина такви?

Првиот тип е пријател кој ве влече назад. Да речеме дека велиш дека сакаш да се зачлениш во теретана, а тие велат дека тоа е глупост, дека нема да постигнеш резултати, дека си го губиш времето. Или, планирате да се запишете на курс кој ќе биде важен во развојот на вашата кариера, а на тоа може да реагира некој пријател. Овој тип на пријатели несвесно не сака другите да се развиваат, се плашат дека другите ќе бидат подобри од нив. Ако забележите дека вашиот пријател е против вашиот развој, тогаш подобро е да се дистанцирате од оваа врска. Со пријателите кои постојано ве демотивираат, всушност имате пат полн со препреки пред вас.

Следниот тип на пријатели се оние кои лажат. Тоа се луѓето за кои често наоѓате дека лажат, а таквите лаги негативно влијаат и на вашиот живот. На пример, тие ви земаа пари, но постојано се оправдуваат зошто не можат да ви ги вратат. Тие постојано даваат ветувања, но кога ќе дојде време да ги исполнат, лесно можете да „намирисате“ на лага. Пријателството треба да се состои од искреност и разбирање – кога ќе се вклучи лага, врската е веќе „отруена“.

Третиот тип се оние пријатели кои се јавуваат само кога им треба нешто. Лесно забораваат на вашиот роденден, не се јавуваат кога ви треба помош, но доколку им треба нешто, ќе бидат исклучително љубезни и упорни да ја добијат од вас. Тие едноставно ве користат, не даваат ништо за возврат. И, пред сè, тие не даваат само пријателство, тие го даваат своето време и внимание. Ова не е пријателство, ова е себичност.

Прегледи:
343
Објавено на:
19.07.2022