Категории

Трикови на успешните луѓе со чија помош секоја работа ќе ви оди од раце

Со цел да бидете што поуспешни и да носите попаметни одлуки, послушајте ги овие совети.

Денешниот живот е побрз од било кога, а за да би опстанале и успешно би ги извршиле работните обврски, битно е секогаш одново да учиме и упиваме нови информации.
Бол Гејтс и Опра Винфри ги истакнуваат овие нешта како имаат важен удел во нивниот успех.

50 минути или помалце
Ако имате еден куп работи и многу работите, дури и прекувремено или останувате будни касно во ноќта, малку застанете. Истражувањата покажуваат дека нашиот мозок успорува многу кога го оптеретуваме.
„Се повеќе од 50 минути упивање информации еднсотавно е премногу за мозокот да може успешно да функционира.“ – изјави Елен Дан, за Универзитетот во Луизана.

Размер 80/20
Дукасирајте се на 20 посто од најважните информации кои ќе покријат 80 проценти околу тоа што треба да го знаете. Значи, ако учите странски јазик, прво усвојте ги оние 20 проценти на зборови кои се користат 80 проценти од времето.

Заборавете на мултитаскингот
Нашиот мозок е како компјутер – ако има повеќе отворени страници, ќе му се успори работата.
Ако работите повеќе работи истовремено едноставно не можете доволно да му се посветите на секоја од нив. А ако нешто ви го одврати вниманието, ќе ви бидат потребни околу 25 минути повторно да му се посветите.
-Исклучете го вашиот мобилен телефон додека учите или извршувате некоја задача, затоа што мултитаскингот ќе го успори процесто на учење и ќе го спречи вашиот мозок да функционира како што треба.

Запишувајте белешки на старомоден начин
Пишете белешки со рака кои доведуваат до активно слушање и препознавање на најважните информации.
Ако пишете на лаптопот не ги создавате доволно брзо и освен тоа, екранот едноставно го одзема фокусот.
Земете хартија и пенкало и запишувајте ги клучните зборови во што пократки реченици, само она најважното.