Категории

Трка на желки се одржа во Лондон – Победата ја однесе желката Поли која стигна до целта за 69 минути

(ВИДЕО) Три сестри-желки учествуваа на натпреварот: Доли, Поли и Присила. Оваа недела, зоолошката градина во Лондон организираше голема трка со желки од Галапагос до областа што ќе биде нивниот нов дом.

Сестрите Доли, Поли и Присила лесно, но успешно ја совладаа патеката долга 200 метри. На пат кон нивната „нова куќа“, чуварите ги наградија со мали закуски. Желките Галапагос можат да тежат до 250 килограми и живеат во просек повеќе од 100 години.

Сестрите храбро се движеа по патеката, доаѓајќи до конусите, каде што ги чекаше храна, како што се моркови, лубеница или салата. Поли беше првата која стигна до целта и таа ја помина патеката за 69 минути.

Островот Галапагос е именуван по желки. Галапаго на шпански значи желка, а коренот е во зборот седло. Трите дами отсега ќе можат да ги посетуваат посетителите во новиот простор наменет за нив во зоолошката градина во Лондон, кој ќе се вика „Синови на Галапагос“.

Прегледи:
33
Објавено на:
12.09.2021