Категории

Цвет кој морате да го поседувате – Донесува среќа и радост во домот

Познато е и како еустома, тексас ѕвонче, прерија линкура, темно сино болеро, лажна роза, јапонска роза и роза од прерија.

Eustoma grandiflorum, познат како lisianthus, eustoma, тексашки ѕвоно цвеќе, Prairie lincura, темно сино болеро, лажна роза, јапонската роза и преријата се одгледува како домашно растение, а во потоплите региони во градината како градинарски растенија и во жардињери во комбинација со други цвеќиња. Иако е повеќегодишно растение, често се одгледува како едногодишно и го отфрла по цветањето. Трае најмалку една недела во вазна како сечено цвеќе, а со редовно менување на водата до две недели.

Лизиантусот се размножува со сечи кои може да се поделат наесен. Кога се одгледува од семиња, потребни се 22 до 24 дена за растението да се развие.

Се препорачува да се купат садници од лизиантус со пупки. Во областите со мразови се сади кога ќе помине опасноста од нив, а во потоплите предели порано, на пример, во март. За да можат разгранетите стебла да се потпираат едно на друго, садниците се садат во градината на сончево место со попладневна сенка, на растојание од 15 до 20 сантиметри. Малите саксии не се погодни за одгледување, бидејќи корените може да се заплеткаат, а растението не се развива.

За добар раст на лизиантус, се препорачува неутрална до алкална почва со добра дренажа. Ова може да биде, на пример, кисела почва за цвеќиња, како што се азалиите. Лизиантусот е погоден за почва која е постојано влажна, но не треба да биде влажна, бидејќи премногу вода може да предизвика развој на габи и гнили. Се полева редовно, но умерено. За да има силни стебла и големи цветови, лизиантусот треба да се храни за време на целосен раст на секои две до три недели. Се препорачува ѓубриво за цвеќе кое има повеќе калиум од азот.

За да се поттикне разгранување и формирање на убава грмушка, лизиантус се штипка (врвот е откинат). Расцутените врвови може да станат премногу тешки, па затоа треба да се врзат со невидливи прстени или украсни шевови.

Меки ливчиња од деликатес, кои се обвиткуваат еден со друг, потсетувајќи на отворена пупка од роза, и овални листови, во бои од бела до розова, Lisianthus долго време е симбол на искрена, длабока и романтична желба. Со текот на времето, неговото значење малку се промени, па денес можеме да кажеме дека ја симболизира и харизмата. Омилен меѓу идните млади луѓе, белиот лизиантус изгледа неверојатно како свадбен букет во комбинација со вкусни рози, а патем и совршен подарок за жени од сите возрасти.

Прегледи:
69
Објавено на:
04.06.2022