Туширање пред спиење- да или не?!

Пред спиење, убав туш од 10 минути со топла вода или можеби бања за релаксација – ах, нема ништо попријатно … Но, не е препорачливо ако сакате да имате добар ноќен сон.

Поточно, експертите тврдат дека не треба да се тушираме со топла вода (или да се капеме во када) најмалку 90 минути пред спиење. Високата температура го зголемува протокот на крв и го возбудува нашето тело – кое веќе било подготвено (читај доволно уморно) за спиење. Значи, ако често имате проблеми со спиењето, згора на тоа, ако тешко заспивате- туш со топла вода нема да ви помогне. Напротив, можеби тоа е причината за вашите проблеми.

Zooey Deschanel Shower GIF - Find & Share on GIPHY

Во една статија објавена во „Time“, експертите посочија дека тушот два часа пред спиење, е идеален за длабок, релаксирачки сон.
Коментари

[fbcomments]