Категории

Уметница која создава уметност од растурено кафе

Кафето е веројатно најпопуларен пијалак во светот. Секојдневно го пиеме, а сакаме и да ја мирисаме неговата арома. Но, оваа жена гледа на кафето од поинаков агол.

A post shared by Giulia Bernardelli (@bernulia) on


Џулија Бернардели, позната како Бернулија, на својот Инстаграм профил објавува креативни уметнички дела која таа ги изработува од растурено кафе, разни пијалоци и други остатоци од храна.

A post shared by Giulia Bernardelli (@bernulia) on


Washington Post објавува дека италијанската уметничка случајно го открила кафето како медиум за нејзина уметност кога случајно растурила шоља кафе и забележала убави форми пред неа.

A post shared by Giulia Bernardelli (@bernulia) on


Според Берналија, таа никогаш не ги планира своите креации однапред и предпочита тие да настануваат случајно. Таа исто така не користи четки за своите дела.

A post shared by Giulia Bernardelli (@bernulia) on


„Се што ми требаше беше околу мене, ако погледнам внимателно. Решив да ја заменам четката со природата, како лисја, лушпи од овошје, храна…Сите овие елементи имаат различни бои и текстури.“ – вели таа.