Вечерва е посебна ноќ – знаете ли што носи Супермесечината?

Последниот месец од годината зазема посебно место во астрологијата, бидејќи носите значајни промени. За среќа, тие се главно добри.

Последната полна месечна во 2017 година ќе биде на 3 декември, односно вечерва и тоа дента кога за Близнаците Меркур е ретрограден. Тоа воедно е и појава позната како Супермесечина, бидејќи тогаш Земјиниот сателит ќе биде поголем и посветол.

 

Доколку погледнете вечерва кон небото, ќе сведочите на нешто навистина спектакуларно – огромна супермесечина, која ќе биде исклучително голема и сјајна, пишува Би-Би-Си.

За „супермесечина“ потребни се две работи – мора да е полна и мора да биде посебно блиску до Земјата.

Месечината околу земјата се движи во овална орбита и во еден момент е поблиску, а во друг подалеку од Земјата.

Положбата кога е најблиску до Земјата се нарекува перигеј, а кога е најдалеку се вика апогеј.

Супермесечината обично е 14 отсто поголема и 30 отсто посјајна од полната Месечина.

Вечерва, ако излезете надвор, некаде каде нема многу улично осветлување, погледнете во небото. Ако ја здогледате Месечината додека е блиску до хоризонтот, ќе се случи оптичка илузија поради која Месечината ќе изгледа уште поголема и поспектакуларна.
Коментари

[fbcomments]