Категории

Ветеринарно катче: Како да препознаете топлотен удар кај вашето милениче

Обрнете дополнително внимание на вашите миленици во текот на летото. Учењето како да се справите на горештините може да биде борба, бидејќи сончевите зраци, влажноста на воздухот и температурите што постојано се зголемуваат се немилосрдни.

Меѓутоа, ако мислите дека моменталниот топлотен бран што влијае на сите е неподнослив, замислете само како се чувствува вашето домашно милениче. Animивотните немаат луксуз да можат да кажат кога се чувствуваат прегреено или дехидрирано, поради што треба да научите како да го заштитите вашето домашно милениче за време на овие екстремни временски услови.

КУЧИЊА
Кучињата со долга коса неспоредливо потешко ја поднесуваат топлината отколку оние со пократка коса. Сепак, тие се во состојба да се оладат со задишаност и ослободување на топлина низ шепите, како што е објаснето од добротворната организација за животни Синиот крст.

Симптоми на топлотен удар
Кучињата го прават ова затоа што не се во можност да се потат преку кожата на ист начин како и луѓето. Ако куче се прегрее, тој ризикува да претрпи сериозен удар на топлина, а добротворната организација објаснува дека „знаците на топлотен удар кај кучињата вклучуваат колапс, прекумерно задишање и лигавење во форма на капки.

Што да направите во случај на топлотен удар?
„Ако се сомневате дека вашето домашно милениче страда од оваа состојба, преместете го на ладно место, по можност со нацрт, навлажнете ја косата со ладна вода (не со мраз) и веднаш контактирајте со ветеринар“, советува добротворната организација.

Оставањето куче во автомобил на топол ден може да има разорни последици, бидејќи температурата во автомобилот може брзо да се искачи на екстремни нивоа, па затоа се препорачува кучето никогаш да не се остава во автомобил на топол ден. За да ги направите кучињата пријатни за време на прошетки во време на екстремна топлина, се препорачува да го шетате кучето само наутро или навечер, бидејќи тоа ќе ги спречи да ги согоруваат шепите на тротоарот или да добијат топлотен удар.

МАЧКИ
Различни видови мачки може да бидат повеќе склони кон изгореници од другите, според организацијата за заштита на животните. „Мачките со светла боја се склони кон изгореници; особено на ушите, носот и исечените површини “, велат од организацијата, додавајќи дека„ како и кај луѓето, сончањето понекогаш може да доведе до рак на кожата “. Можете дури и да инвестирате во крема за сончање специјално дизајнирана за домашни миленици за да им обезбедите соодветна заштита од сончевите зраци. Фризурите исто така можат да бидат добар начин да ги направите мачињата да се чувствуваат поудобно во топлината.