Категории

(ВИДЕО) Доктори објавија снимка како изгледаат белите дробови инфицирани со коронавирусот

Еве како изгледаат белите дробови инфицирани со коронавирусот

Снимката која ја отсликува виртуелната реалност покажува колку брзо коронавирусот се шири во белите дробови и каква штета предизвикува.

-Се гледа јасен контраст помеѓу здравото ткиво и ткивото инфицирано со вирусот – забележува др. Мортман, објаснувајќи ја разликата помеѓу синото, здраво ткиво и инфицираното ткиво кое е означено со зеленкасти облаци.

-Разликата е толку воочлива што не морате да бидете лекар за да ја забележите и да сфатите колку е сериозна ситуацијата – додава лекарот, објаснувајќи дека вирусот очигледно не е изолиран на едното крило од белите дробови туку се раширил и на двете.

-Почнува со инфекција, потоа се развива воспаление на белите дробови кое со тек на време го оштетува ткивото и прави долгорочна штета која би можела да ги онеспособи пациентите да дишат нормално дури и откако ќе се опорават. Некогаш дури и за цел живот – вели др. Мортман.

Коронавирусот започнува од горниот респираторен тракт – носот, устата, грлото и горниот дел на белите дробови, во долниот дел од белите дробови, а пневмонијата е воспаление на долниот дел од белите дробови. Тогаш алвеолите во главно се полнат со течност или гној кој го отежнува дишењето.