Категории

Видео интервју со Халид Бешлиќ: легендата на народната музика

Не постои седенка во кафеана, свадба, собир без песните на легендата на народната музика Халид Бешлиќ. Конечно, првпат во Скопје ќе има голем концерт на 26 ноември кога пред скопската публика ќе ги отпее своите најголеми хитови. Иако неодамна имаше сообраќајна несреќа, а пред две години операција на срцето, вели дека се чувствува добро и дека ќе пее додека е жив.

Не постои седенка во кафеана, свадба, собир без песните на легендата на народната музика Халид Бешлиќ. Конечно, првпат во Скопје ќе има голем концерт на 26 ноември кога пред скопската публика ќе ги отпее своите најголеми хитови. Иако неодамна имаше сообраќајна несреќа, а пред две години операција на срцето, вели дека се чувствува добро и дека ќе пее додека е жив.

Од дете ја засакал народната музика кога како мал цели денови слушал народно на радио. Почнал да пее во обични биртии, потоа пеел во малку поотмени кафеани и на крајот, како вели, запеал во најотмените.

Песната „Неќу, неќу, дијаманте“ го направи славен, иако половина година текстот за песната го носел во џебот. „Таа песна ме намести на скалата на естрадната хиерархија на која сум и денес“, вели Бешлиќ. Ни раскажа и како настанала „Миљацка“, но и сега најпопуларната „Ја без тебе не могу да живим“ за која по осмата чашка алкохол, сфатиле дека ќе биде хит.

За приватниот живот, за најголемите хитови без кои не бидува кафеана, како од настап во биртија стана најпопуларен пејач, и зошто парите и славата никогаш не го променија – гледајте го интервјуто.

Прегледи:
275
Објавено на:
04.11.2022