Категории

Виножито на Марс – Роверот „Упорност“ сними неверојатна глетка

Роверот „Упорност“, кој слета на Марс во февруари, сними неверојатна глетка, виножитото на Црвената планета.

Научниците веруваа дека појавата на виножито во сувата атмосфера на Марс е невозможна, бидејќи оваа оптичка реткост бара постоење на безброј ситни капки вода преку кои се прекршуваат зраците на сончевата светлина. Атмосферата на Марс, пак, е многу сува и е составена од околу 95% токсичен јаглерод диоксид, четири проценти азот и аргон, додека само еден процент е составен од кислород и водена пареа.

Иако хемиските и физичките индикатори значително се разликуваат од Земјата, се чини дека некои природни феномени се можни и во двата света. Виножитото на Црвената планета може да биде одраз на сончевата светлина низ честичките прашина во оптиката на фотоапаратот, што е аналогно на рефлексијата на леќата, според Дејв Лавери, извршен директор за истражување на сончевиот систем во НАСА.

„Роверот се наоѓаше северно од хеликоптерот, па камерата гледа скоро исправено на југ околу 2 часот попладне по локално време по Марс, што се идеални услови за залута светло да„ се меша “со објективот на камерата“, рече Лавери. Сепак, некои експерти веруваат дека виножитото може да биде предизвикано од „ледени лакови“, бидејќи на поларните делови на Марс е забележан снег.