Винстон Черчил: Ако можете да го започнете денот без кафе…

Како што знаете, човештвото тргна по патот на технолошкиот развој, потполно занемарувајќи го духовното. Сите имаат паметни телефони со моментален пристап до било какви информации, но не можете да се носиме со стресот, ниту со ослободувањето од комлексите, ниту прифаќањето себеси какви што сме. Поради тоа, сѐ повеќе тонеме во стресови и комплекси.

Сите достигнувања на човештвото, Винстон Черчил ги забележал во еден есеј:

„Ако можете да го започнете својот ден без кофеин,

ако секогаш можете да бидете весели и да не обрнувате внимание на болката и нелагодноста,

ако можете да одолеете на обвинувањата и да не ги мачите луѓето со своите проблеми,

ако можете да јадете иста храна секој ден и да бидете благодарни за тоа,

ако можете да ја разберете својата сакана личност, дури и кога нема доволно време за вас,

ако можете мирно да прифатите критика,

ако можете без лаги и прељуби,

ако можете да се борите против стресот без дрога,

ако се опуштите без алкохол,

ако можете да заспиете без пилули,

ако искрено можете да кажете дека немате предрасуди за бојата на кожата…

Ви честитам: го достигнавте развојот на вашето куче!“
Коментари

[fbcomments]