Категории

Вистина или фатаморгана – Снимен брод кој лебди над морето

Брод што лебди над морето, ретка оптичка илузија, беше снимен во близина на Англија. Дејвид Морис, авторот на тоа видео, рече дека бил многу изненаден кога забележал огромен танкер како лебди над водата недалеку од Фолмут во областа Корнвол.

Тоа е, всушност, оптичка илузија позната како горна фатаморгана, пишува англискиот „Гардијан“. Ваквите илузии се чести на Арктикот, но може да се видат и во други мориња во текот на зимата, кога времето е соодветно, иако многу ретко.
Причината за оваа оптичка илузија е метеоролошки феномен познат како инверзија на температурата. Вообичаено е температурата на воздухот да опаѓа со зголемувањето на надморската височина. Меѓутоа, во случај на инверзија на температурата, топлиот воздух е над постудениот воздух, играјќи со нашата визуелна перцепција. Така е направена фотографијата на пловечкиот брод, бидејќи студеното море ја спушти температурата на воздухот директно над него, додека повисоките делови содржеа потопол воздух.

Постудениот воздух е погуст од потопол, па затоа има поголем индекс на рефракција. Така, зраците на светлината, кои се рефлектираат од бродот, се прекршуваат поинаку, минувајќи низ слоеви на ладен и топол воздух и се наведнуваат надолу, патуваат кон набудувачот на брегот, што му се чини дека бродот е во повисока позиција отколку што е.
„Горенаведената фатаморгана може да предизвика различни видови илузии. Објектот може да изгледа дека е во повисока позиција, како во случајот со овој брод, но поради него може да се видат објекти кои инаку би биле под линијата на хоризонтот“, рече метеорологот Дејвид Бреин.

Горната фатаморгана, во која се чини дека објектот е во повисока позиција, е лесно препознатлива бидејќи под него не може да се видат никакви детали, додека за друг е познат уште еден случај на оваа оптичка илузија, кога ќе се види некој предмет зад линијата на хоризонтот морнари.
Долната фатаморгана е слична на оваа оптичка илузија и се јавува во спротивниот случај, кога слојот на ладен воздух е над слојот на топло. Тоа е позната илузија на лажни оази во пустината или локва вода на патиштата за време на жешките летни денови.