Вистина или заблуда? Дали црното чоколадо е поздраво од млечното?

Често слушаме дека црното чоколадо е поздраво од млечното, па решивме да провериме!

Ги прашавме стручњаците дали верувањето дека црната чоколада е поздрава од млечната е мит или е всушност вистина. Одговорот е потврден, а освен тоа, тие ги наведуваат и причините поради кои треба млечната чоколада да ја замениме со онаа со низок процент на какао.

Мал е бројот на оние кои можат да му одолеат на вкусот на чоколадото, но доколку се грижите за килограмите и здравјето, темната чоколада е подобар избор по тоа прашање. Колку е по горчлива, и по темна, толку е по корисна. Какаото го има многу повеќе во црната чоколата отколку во млечната. Процентот на какао може да биде во распон од 70% до 90%. Со самото тоа процентот на шеќер е значително помал и тоа е одлично за организмот.
Коментари

[fbcomments]