Категории

Вистината за КАРМАТА – Не делува како што повеќето луѓе мислат но едно е сигурно

Карма не е само механизам со кој универзумот ‘казнува’ некого за сторените дела. Кармата е санскритски збор што значи „акција“ или „дело“ и зборува за духовниот циклус на причина и последица. Добрите намери и дела што ги извршувате резултираат со додавање на добра карма, додека лошите додаваат лоша карма.

Кармата не мора да биде негативна. Тоа е повеќе закон за последици отколку одредена награда или казна. Источните традиции имаат сложени ставови за тоа како кармата влијае на нашите животи. Терминот е поврзан со идејата за Самсара, која исто така потекнува од Индија, и значи „лутање“. Ова е поврзано со хиндуизмот, будизмот, џаинизмот, сикизмот и таоизмот и се однесува на верувањето дека сите живи суштества минуваат низ циклуси на раѓање и повторно раѓање, кои можат да продолжат на неодредено време.

Во зависност од вашата религија, видот на кармата што ја акумулирате може да влијае на иднината на вашиот сегашен живот, но исто така и на оној што можеби допрва доаѓа. Душата се движи по смртта, носејќи им кармулски импулси од штотуку завршениот живот во новиот. И обратно, важно е да се напомене дека кармата што ја доживувате денес може да биде производ не само на вашите постапки во овој живот, туку и на она што се случило во животот што сте го имале во минатото.

Важно е да се нагласи дека законите на кармата, предизвикани од индивидуални постапки, можат да влијаат на животот што го живеете. Но, она што е исто така важно се намерите. Тие се многу важни во вашиот кармички профил и ефектот што го имаат врз вас. Ненамерните активности немаат толку големо влијание. Дури и да направите добро дело што произлегува од сомнителни намери може да ви донесе негативна карма. Кармичката теорија препознава и две форми на карма – фала и самскара.

Фала е кармички ефект (видлив или невидлив) што е непосреден.
Самскара, од друга страна, се невидливи ефекти што се создаваат во вас, влијаат на вашата способност да бидете среќни или несреќни. Ова се протега и на овој и на идниот живот.

Иако спецификите на теоријата за кармата се разликуваат врз основа на специфична духовна пракса, едно може да биде сигурно, а тоа е дека сè се враќа.

Прегледи:
564
Објавено на:
03.02.2021