Категории

Вистински рај на Земјата – Езерото Текапо плени со својата божествена убавина

Текапо е едно од најубавите езера во светот, и се наоѓа во подножјето на планината Јован. Неверојатната тиркизна сенка на водата е нешто што е многу специфично за ова езеро.

Таа е создадена со топење на глечерите, кои создаваат ситен песок со нивното постојано дејство. Парчиња карпи, кои се замрзнуваат во глечерот, делуваат како честички од песок, а кога нивната количина е доста голема, водата станува сива.
Во комбинација со снежните врвови на планините и бојата на езерото, сцената навистина изгледа неверојатно. Сепак, тоа не е сè што го прави ова место толку посебно.

За убавината на сцената придонесува и прекрасното поле на лупини, растенија кои растат до 2 метри во висина и имаат цвеќиња од виолетова, розова, бела и портокалова боја. Цвета од средината на ноември до средината на декември, кога овој дел на Нов Зеланд станува еден од најубавите делови на светот. Исто така, езерото Текапо е феноменално за гледање на ноќното небо.
Дури и Меѓународната организација за ноќно небо ја прогласи за едно од најдобрите места во светот за набудување на вездите.

Погледнете како изгледа ова прекрасно место:

Прегледи:
166
Објавено на:
11.03.2021