Категории

Внимавајте овие нешта никако не смеете да ги истурате во одводот

Затоа, за да спречите проблеми со одводот, не ги фрлајте овие работи во мијалникот.

Маст и масло
Кога маснотијата или маслото коагулираат, тоа може да предизвика запушување на цевките и затоа маснотијата и маслото никогаш не треба да се истураат во одводот.

Кафе
Ако понекогаш го истурите остатокот од кафето во мијалникот, тоа нема веднаш да предизвика проблем. Но, ако го правите ова секој ден, кафето ќе се акумулира во цевката и ќе се појави затнување.

Ориз
Ако некогаш сте готвеле ориз, тогаш знаете дека тој се зголемува и се шири во вода. Обидете се да замислите што се случува во цевките тогаш ако го истурите вишокот ориз во цевките.

Лекови
Ако фрлите лекови во мозоци, тие можат да ги загадат отпадните води. Наместо тоа, можете да проверите со вашата локална аптека што да направите со лековите од кои сакате да се ослободите.

Производи за чистење
Излевањето на тешки хемикалии, како што е белилото, во одводот дополнително ја загадува околината. Наместо тоа, треба да проверите каде во вашиот град можете безбедно да фрлите опасен отпад од домаќинството.

Брашно
Кога готвите нешто за што ви треба брашно, никогаш не фрлајте го вишокот брашно низ мозоци, бидејќи тоа исто така може да предизвика запушување на цевките. Наместо тоа, фрлете го вишокот брашно во ѓубрето.

Лушпи од јајца
Лушпите од јајца не треба да се фрлаат во мозоци, бидејќи тие исто така можат да предизвикаат затнување. Наместо тоа, фрлете ги во ѓубре или во биоразградлив отпад.

Прегледи:
98
Објавено на:
04.07.2021