Категории

Во борба против високите температури служете се со овие трикови за разладување

Во топлотниот бран, сè потешко е да се најдат вистинските начини да се победи топлината, особено ако не сте љубител на климатизација. Многумина се чувствителни на климатизерите, но без оглед на причините зошто го немате во вашиот дом, мора да се оладите, а најлошото е за време на топлите ноќи.

Шишиња замрзната вода
Замрзнете шише вода (2 литри), потоа ставете го замрзнато во навлака за перници или завиткајте го во крпа, а потоа потпрете го на градите како да гушкате плишано мече. Ќе го оладите целото тело. Можете исто така да замрзнете пластично шише 3/4 полно со вода. Кога одите на спиење, извадете го од замрзнувачот, наполнете го остатокот од шишето со ледена вода и однесете го шишето со вас во кревет. Опкружете се со овие шишиња завиткани во крпи и ќе имате мирен сон. Покрај тоа, можете да ставите замрзнати шишиња вода пред вентилаторот за да добиете импровизиран клима уред.

Бизарен трик за долга коса
Оние кои имаат проблеми со долга коса може да се согласат на овој трик во очај. Плетете француска плетенка, но олабавете ја малку на дното (не затегнувајте како и обично). Турнете ги коцките мраз на тоа место, потоа извртувајте, притиснете и прицврстете го крајот на плетенката за да не испаднат коцките.

Во текот на денот е најдобро да се одржува куќата во темница. На тој начин, сигурно ќе ви биде полесно да ја разладите куќата навечер и да обезбедите мирен сон

Британски трик од Индија
Кога Британците ја опседнаа Индија, тие не можеа да се навикнат на горештините. Дошле на идеја да натопат памучни завеси во вода и да ги обесат на прозорците. Ова работи само кога ноќта ќе дојде со ветре, што ги поместува завесите и тие ја ладат просторијата.

Бамбус
За време на голмите жештини, отстранете ги теписите или заменете ги со бамбусови душеци, кои се многу поладни. Покрај тоа, чувајте влажни крпи во фрижидер за да се разладувате веднаш.

Вентилатор
Кога е постудено надвор отколку дома, ставете вентилатор на прозорецот за да „внесете“ поладен воздух во просторијата побрзо. Ќе заспиете полесно ноќе, особено ако сте го спуштиле креветот или сте поставиле кревет на подот.

Бања
Студената бања можат да го надмине топлотниот бран, и можете да додадете коцки мраз во неа.

Прегледи:
111
Објавено на:
04.07.2021