Категории

Во кои делови од домот е најдобро да ги чувате растенијата во зима

Растенијата не треба да се поставуваат на места каде што може да има провев, никогаш во близина на ладни прозорци или радијатори.

Зима е па треба да се погрижите да обезбедите добро место каде што вашите растенија ќе презимуваат и ќе напредуваат во текот на студените денови.

Растенијата не треба да се поставуваат на места каде што може да има провев, никогаш во близина на ладни прозорци или радијатори. Најпопуларните домашни растенија потекнуваат од тропските предели, па затоа најдобро успеваат на благи температури (помеѓу 18 и 23 степени).

Ви претставуваме неколку опции каде можете да ги ставите вашите растенија во текот на зимата.

Во близина на прозорецот
Повеќето растенија мируваат во зима, но тоа не значи дека не растат во текот на зимата и немаат потреба од светлина. Важно е да им се даде на растенијата соодветен пристап до светлина и сонце во текот на сите сезони, вклучително и зимата.

Изложете ги растенијата
Помалите и посилни растенија како сукулентите можат да напредуваат ако се спојат во еден голем сад како саксија.

Бања
Растенијата кои копнеат за влага во бањата можат да бидат одлично место се додека има малку природна светлина. Ставете ги на подот или шанкот, а доколку сакате да бидете малку покреативни, можете да создадете зелена оаза.

Кокедама
Кокедама е посебен стил на одгледување растенија со потекло од Јапонија. За да се направи кокедама, потребна е подлога што се состои од 70 проценти тресет, 25 проценти глина и 15 проценти песок. Оваа смеса треба да се измеша за да се добие топка која не е лабава, ниту премногу цврста. Потоа, внимателно отстранете ја почвата од избраното растение околу корените и ставете ја во мала дупка што сте ја направиле во топката. Осигурајте се дека целиот корен систем е покриен.

Околу топката наредете го свежиот мов што сте го купиле во цвеќарницата или во расадникот, нежно втиснувајќи го во смесата. За овој чекор можете да користите и сув мов, а експертите препорачуваат сфагнум, т.н златен мов. Потоа цврсто врзете ја топката со герберова жица додека мовот не се прилагоди и не почне да расте; можете да го отстраните подоцна.

На крајот, подготвената кокедама потопете ја во кофа со вода околу 10 минути.

Можете да користите било кое растение со помал корен што одговара на сенката. Ова е важно поради мовот со кој е обложен коренот, бидејќи не поднесува директно изложување на сонце. Се препорачува да се избере бршлен, разни светилки, циклама, темјанушки, кактуси, папрати.

Полици
Можете да поставите растенија на полици и да ги декорирате вашите ѕидови и да направите зелена оаза. Полиците се одлични ако имате домашни миленици кои сакаат да копаат, но ако дупчењето дупки не доаѓа предвид во вашиот дом, можете да ставите растенија на високи кабинети.

Погрижете се да ги преместите растенијата пред зимата и да го намалите наводнувањето, да внимавате на инсектите и да одржувате здраво ниво на влажност во текот на зимата за да ги одржувате растенијата удобно.

Прегледи:
584
Објавено на:
02.02.2022