Окинава е позната како „сина зона“ – дом на некои од најдолговечните луѓе на планетата. Тајната не е дрога или одредена храна, туку врската со најблиските.
Архипелагот Окинава во Јапонија руши рекорди во просечната возраст на населението. Се состои од 160 острови граничени со Тихиот океан со суптропска клима, а љубезните Окинавци се најдолговечни луѓе на светот. Нивните животни навики и диета укажуваат дека жителите на овој остров се најздравите луѓе на планетата. На прв поглед, тие изгледаат поразлично од другите жители на Јапонија. Можеби ова се должи на различните животни навики на Окинавците и употребата на различна храна, како што се горчлив лубеница и чај од куркума.
Книгата „Окинавците – најдолговечните луѓе на светот“, напишана во соработка со експерти од Министерството за здравство на Јапонија, од д-р Макото Сузуки и Бредли и Крег Вилкокс, го претставува начинот на живот на овие островјани. се однесува на научни истражувања и документи од базата на податоци Окинавански стогодишни студии. Постарата популација на островот Окинава не го признава поимот за пензија, но смета дека едно лице треба да остане активно до крајот на животот, опкружено со позитивни мисли и среќни луѓе. Секако, важна е и генетиката, редовното вежбање и здравата исхрана.
Разновидна храна од растително потекло
За целите на една студија, педесет и три стогодишници од Окинава користеле 206 различни намирници во исхраната, вклучително и лековити билки. Во текот на денот, секој стогодишник јадеше околу 18 различни јадења, 78 проценти од храната беше од растително потекло. Пет видови овошје и зеленчук на ден, две мешунки. Оризот е најчесто консумирана храна на островот Окинава.
Жителите на островот во исхраната користат сложени јаглехидрати, кои треба да бидат претставени со околу 54 проценти, а земаат шеќер од сирова шеќерна трска. Внесувањето на сол е ограничено на шест грама на ден. Тие исто така имаат ограничен внес на маснотии од околу 15 проценти на ден.