Категории

Во петок ќе се одржи изведбата на оперската претстава „Евгениј Онегин“ во НОБ

Националната опера и балет ви ја најавува изведбата на операта „Евгениј Онегин“ на 24.1.2020 (петок) со почеток во 20 часот.

Операта „Евгениј Онегин“ е жестока претстава за љубовта и страдањето. Eпска димензија на вечната потрага по љубовта, но и на вечниот круг на страдањето на Онегин, Татјана, Олга и Ленски… Работена е според поемата на најголемиот руски поет и основачот на модерната руска литература Александар С. Пушкин и музика од Петар Илич Чајковски, во режија на Дејан Пројковски, сценографијата е на Валентин Светозарев, костомографија Марија Пупучевска, кореографија Олга Панго.

Диригент: Иван Еминовиќ

НАСТАПУВААТ:

Ларина: Марика Поповиќ, Татјана: Сандра Митровска, Олга: Николина Јаневска, Филипјевна: Соња Пендовска Мадевска, Ленски: Дарко Нешовски, Евгениј Онегин: Борис Трајанов, Принц (Кнез) Гремин: Евгениј Станимиров (Бугарија), Капетан: Диме Петров, Зарецки: Борко Биџовски, хорот, оркестарот и балетскиот ансамбл на Национална опера и балет.

Прегледи:
506
Објавено на:
20.01.2020