Во животот постојат само две вистински трагедии: Запомнете ги овие мудрости на Сократ!

Природата ни дала две уши, две очи и еден јазик, за да слушаме и гледаме повеќе, а помалку да зборуваме. Сократ, еден од најзначајните и најголемите филозофи во античка Грција, чие влијание врз филозофијата и логиката е немерливо, ни даде важни филозофски совети кои можат да ни бидат од огромна корист во животот.

Запознај се самиот себеси.

Вистинската мудрост почива на сфаќањето колку малку знаеме за животот, за себе и светот околу нас.

Не можам никого ништо да го научам. Но, можам да ги наведам да размислуваат.

Клеветите не можат да ме погодат, бидејќи не ме погодуваат.

Оној кој не е задоволен со она што го има, не би бил задоволен ни со она што би сакал да има.

Само знам дека ништо не знам.

Природата ни дала две уши, две очи и еден јазик, за повеќе да слушаме и гледаме, а помалку да зборуваме.

Оној кој сака да го менува светот, прво нека се промени себеси.

Неистражениот живот не е вреден за живеење.

Образованието купено со пари е полошо од необразованието.

Лагите не се лоши само сами по себе, тие и душата ја погодуваат со зло.

Во животот постојат само две трагедии. Првата е да не го добиеш она што го сакаш, а втората е да го добиеш.

Запомни, ниедна состојба не е вечна.

Чудењето е почеток на мудроста.

Биди љубезен бидејќи секој кого ќе го сретнеш води своја битка.

Тајната на промените лежи во фокусирањето на енергија кон изградба на ново, наместо во борбата со старото.

Паметните луѓе учат од сѐ и секого, просечните учат од своите искуства, а глупавите луѓе веќе имаат одговори на сите прашања.

Порокот и рамнодушноста се две болести кои ја погодуват душата.

На оној кој губи во расправијата, клеветата му е главно оружје.
Коментари

[fbcomments]