Категории

Во животот секогаш нешто ќе недостасува – Но ќе бидете вистински среќни кога ќе си бидете доволни на сами на себеси

Секогаш сме незадоволни од нешто. Секогаш нешто ни недостасува. Секогаш мислиме дека ќе биде подобро во некое идно време. И кога? Тоа никој не го знае. Всушност, овој сегашен момент отсекогаш бил некако потценет. Постојано зборувавме за некое златно минато, верувајќи во некоја голема иднина. И заборавaме дека сега живееме. И дека овие неколку моменти што минуваат сега се всушност единственото време што го имаме.

Всушност, проблемот никогаш не бил во времето. Затоа што ни е доста од него. Но проблемот е во нас. Во нашето срце кое никогаш не може да се смири. Во енергијата што ја фрливме во неважни работи и површни односи. Во лудилото да се биде копија на некои други луѓе додека ние ги запоставивме нашите желби. На крајот, кога ќе размислиме подобро во животот, секогаш ќе има време за секого, но да не дозволиме да има време за жалење. Тоа едноставно не ни треба.

-Превземено