Категории

Водич за среќен живот: Како да ги надминете тешките ситуации

Познатиот јапонски писател Харуки Мураками во своите дела ги открива тајните и суштините на животот, но и со доза на фикција навлегува во човечката потсвест и ги допира границите на неговиот ум и имагинација. Главните ликови во неговите книги се обични луѓе кои комуницираат, се заљубуваат, се среќаваат и се зафатени со размислување за темите на вечниот живот.

Иако се обични луѓе и просечни животи, во секој од нив има толку многу магија, но и лекции кои можеме да ги научиме од нивното искуство. Затоа во книгите на Муракави можеме да најдеме бројни цитати за животот, љубовта, емоциите. Еден од најважните е цитат во кој познат јапонски писател ни открива како да се соочиме со животните предизвици и да ги надминеме тешкотиите.

„Кога ќе се заплеткате како риба во мрежа, главната работа е да не правите нагли движења. Замрзнете некое време – и нешто ќе се случи. Дефинитивно ќе почне да се случува. Ѕирнете повнимателно во матниот самрак – и почекајте нешто да се помести таму. „Знам од мое искуство. Нешто сигурно ќе почне да се движи. Ако ти треба, сигурно ќе се пресели“. – напиша Мураками.

Мураками зборува овде во процесот на медитација. Што правиме обично во очајни ситуации? Стануваме нервозни, загрижени, паничиме и нервозно бараме решение. Кога ќе размислите подлабоко, ќе сфатите дека во таква состојба е невозможно да се најде вистинското решение – речиси секогаш обидите направени под голем стрес се покажуваат како неуспешни.

Затоа, застанете, замрзнете го времето и моментот, опуштете го телото и умот – бидете трпеливи. Невремето дефинитивно ќе заврши, вашите емоции и мисли ќе се смират и се ќе ви стане јасно. Кога ќе се појават тешкотии во животот, смирете се удобно, затворете ги очите и фокусирајте се на здивот. Смирете го телото, умот и срцето – оставете сè околу вас да престане во тој момент. По неколку такви практики, ќе можете да најдете мир. Дури потоа активирајте се и работете на потрагата по решение за неповолната ситуација во која се наоѓате.