Категории

Водопадот кој исчезнува во пештера и никој не сака да му пријде – Што е толку посебно за Батара Горге

Водопадот на клисурата Батара се наоѓа во Либан во пештера позната како „Пештера од три моста“, во недопрен пејзаж стар околу 160 милиони години.

Пештерата беше откриена само пред нешто повеќе од 60 години, а беше истражена и мапирана пред само триесет години. Водопадот е најобилен за време на пролетта кога се топи снегот околу пештерата и кога големи количини на вода исчезнуваат во бездна длабока 255 метри со звук на грмотевици. Научниците ја обоија водата во осумдесеттите години за полесно да се следи, блиското село Мгарет ал-Гауагир.


Со понатамошно истражување, откриено е дека токму водата ја создала пештерата во текот на милениумот – прво го создала првиот мост, потоа вториот и на крајот третиот. Оваа пештера се смета за една од најважните геолошки формации на планетата и секој обид за инсталирање на каква било опрема за планинарење беше одбиен со цел да се зачува недопрената природа за 160 милиони години.

Исто така, не е препорачливо да се приближувате до водопадот, бидејќи влажните карпи можат да бидат многу лизгава, а пештерата е длабока 255 метри.