Категории

Воодушевувачко – Уметник создава ремек дела на лисја

Не постои правилен или погрешен начин да се занимавате со уметност. Секој може да создаде што сака, користејќи каква било форма, медиум, материјал или платно што сака. И затоа, изборот на овие работи за себе е уметност. Херој на денешната приказна е уметник кој бара инспирација за својата уметност во природата.

Јапонскиот уметник наречен Lito Leaf Art на Инстаграм има многу специфичен медиум и стил на создавање на неговата уметност. „Не можете да прелистате“ е збор што човекот го наоѓа кога се обидува да ги опише. Овие исечоци направени од лисја се навистина прекрасна уметност. Внатре во лисјата живее цел друг свет полн со прекрасни слатки животни, идилични мотиви, меѓу другото, и повремени референци на популарната култура. Непотребно е да се каже, потребна е цела низа прецизни и детални дела за нивно создавање. Уметникот признава дека тоа е одличен начин да се справите со АДХД.

Тоа помага да се намали одвлекувањето на вниманието дозволувајќи му да се фокусира на една работа. Оваа практика му се допаѓа толку многу што се обидува да ја прави секој ден.
„Пред да започнам со сечење листови, се занимавав со сечење хартија, но не можев да привлечам големо внимание. Бев шокиран кога ја видов работата на шпански уметник за сечење лисја, што исто така ме охрабри да започнам да творам и на лисја“ – рече уметникот.

Неговите скромни, мали и симпатични дела постигнаа голем интерес од неговите колеги на Инстаграм, а Лито веќе има скоро 33.000 следбеници. Со текот на годините, јапонскиот уметник создаде стотици мали верзии на неговите исечоци и не планира да запре наскоро.