Категории

Враќање на работа после празниците – Како да си ја вратите продуктивноста

Оваа година, враќањето на работа, по сите овие прослави, може да биде особено предизвик. По претходната година, кога повеќето од нас поради пандемијата ги поминавме празниците дома, оваа година сме многу послободни.

Затоа, некои патуваат, организираат приеми за поголеми групи, а некои одат на организирани прослави. Покрај тоа, многумина ќе ги комбинираат празниците, па ќе си дадат „здив“ речиси една недела. Во секој случај, во 2021 година се збогуваме со малку поразновидна содржина, што значи само едно – се потешко е да се вратите на работа. На сите ќе ни биде тешко да се вратиме на работа, додека мозокот се навикнува на „работната состојба“. И како да си олесните на себе?

Бидете свесни за вашиот начин на размислување
Враќањето на работа бара малку ментална дисциплина. Затоа, бидете строги кон себе. Потсетете се дека повеќе не сте на одмор и дека е време да се фокусирате на работата. Не е забавно, но е неопходно.

Не го започнувајте денот со проверка на е-пошта
Овој ритуал, кој повеќето од нас го практикуваат, веднаш штом ќе стигнеме на работа, всушност ни го зголемува стресот и фрустрацијата. А особено по празниците, кога сандачето ни е преполно со непрочитани мејлови. И никој од нив, најверојатно, не е толку важен што не може да чека малку.

Организација
Искористете го првиот час по враќањето на работа за да ги организирате понатамошните обврски. Од табелата, комуницирајте со колегите, напишете список со сите обврски… Ова ќе ви помогне да се вратите кај вработената „модна“.

Планирајте
Подредете ги обврските според итноста и важноста. И додека завршувате задача, пречкртајте ја од списокот. На тој начин ќе имате чувство на постигнато на крајот од првиот работен ден.

Позитивен начин на размислување
И на крај, имајте на ум дека повеќето колеги веројатно се чувствуваат исто како што се чувствувате и вие, и во ред е да ви треба време за да се вратите во нормала.