Категории

За секој што не успеал да ја види твојата вредност – Постои некој друг за кого си непроценлив

Затоа, не дозволувајте некој да ви ги замати очите со мал подарок, букет цвеќе, кутија чоколади или нешто слично токму овој ден. Имајте храброст секој ден да барате да се цени вашата вредност, да се почитува вашето достоинство, да се држи вашето мислење, да не се потценуваат вашите чувства, да и се верува на вашата интуиција.

Имајте храброст да се гледате себеси како уникатна личност која се разликува од другите и која не може и не треба да се обликува таму каде што другите сакаат да ја стават. Кога барате да ве почитуваат, ќе покажете дека верувате во себе и во она што го носите во себе и нема да дозволите секој да ја гази вашата вредност како што сака и одговара на неговите интереси. Не плашете се да им ги покажете на другите границите што можат да ги поминат, тоа е најдобриот начин да ги научите другите да се држат за вас исто колку што вие се држите за себе.

Овој ден нека ве потсети на вредноста која секогаш ја носите во себе. И да си поминал низ разни повреди и понижувања, не значи дека ти се намалила вредноста, не значи дека другите можат да продолжат да го следат истиот пат по кој пред нив тргнале некои луѓе кои немале душа. Секогаш имајте сила да се спротивставите на искушението да ја следите линијата на најмал отпор, патот по кој тргнале другите, само затоа што се плашите да не останете сами и да немате поддршка на вашиот пат.

Секогаш ќе имате некој на вашиот пат кој ќе ве цени и ќе ве држи како капка вода на дланка, но прво научете така да се однесувате кон себе. Научете да им пријдете на другите со сето свое срце без страв дека ќе бидете злоупотребени. Она што го прават останува со нив, а вие застанете исправено и одите напред. На крајот ти останува сознанието дека си го живеел животот во потполност, дека си сакал со сета своја душа и дека зад себе си оставил трага која ништо не може да ја замени и замени.

Прегледи:
126
Објавено на:
14.04.2022