Категории

За сите љубители на природата – Стаклена куќа со многу тераси која нуди вистинско уживање и одмор

Инспирирана од дивиот и недостапен пејзаж на работ на мочуриштето, оваа модерна куќа со необичен изглед ќе ви понуди инспирација за поинаков одмор и искуство во природата.

Целата куќа е покриена со тераси – од пространа висорамнина идеална за пиење утринско кафе и појадок на отворено, преку зачекорени површини што водат кон тераса на ниво на крошна, наменета за гледање птици и животински свет, околна природа или ноќно небo. Куќата е опкружена со густа шума со бреза, на мочурлив терен кој се преплавува до колена. Значи, кога ќе дојде водата, можете да одите на кајакарство директно од терасата. Куќата хармонично се вклопува во околната шума благодарение на дрвената облога и темно кафеавата боја. Архитектите на студиото покажаа почит кон природата и изградија тераси околу брезите, без да им наштетат.

Целата конструкција беше подигната на еден метар од земјата и прицврстена со долги столбови кои беа седум метри закопани во мека почва. Со цел најдобро да се вклопи во теренот, куќата со тераси е неправилно обликувана и поделена на неколку триаголни сегменти. Спалната соба зафаќа една половина од внатрешниот простор, кој е во форма на ромб. Застаклена и свртена кон природата, собата може да се пофали со прекрасен поглед. Овој простор може да се подели со завеси и да се подели на дел за спиење и дел за работа или дружење со две софи и масичка. Во задниот дел на куќата има кујна и мал, но функционален тоалет, украсен во иста палета на бои.

Во сегментот под скалите што водат до покривот, има помошна просторија во која се наоѓаат потребните уреди. Поради недостапната површина што ќе ги отежне идните поправки и одржување на куќата, беше многу важно материјалите што се користат за изградба да бидат трајни и долготрајни. Исто така, каде и да е можно, се користеа локални материјали заради нивните позитивни ефекти врз животната средина.

Прегледи:
153
Објавено на:
02.04.2021