Категории

Загадочното пустинско племе Туарег – Жените имаат повеќе љубовници, жената задржува сé после разводот а мажот се враќа кај својата мајка

Преку Сахара живеат околу два милиони Туарези, кои се племенски народ познат по својата сина облека и талкаат низ пустината. Тие се специфични за слободата што ја уживаат нивните жени, кои можат буквално да ги менуваат љубовниците секој ден, а покрај тоа, мажот може да јаде пред жена само ако е нејзин љубовник.

Туарезите се дел од берберските народи и претежно се од муслиманска вероисповед. Сепак, за разлика од многу други исламски општества, повеќето жени од Туарег не носат шамии, т.е. тој не го крие лицето во јавност затоа што мажите сакаат да ги видат нивните убави лица. Наместо тоа, мажите ги покриваат своите лица, па оттука и прекарот – сините луѓе на Сахара. Имено, индиго-бојата на нивната облека и турбаните ја обојуваат нивната кожа, која со текот на времето станува синкава.

Туарезите не се како другите племиња токму поради статусот што го уживаат нивните жени. Тие можат да имаат секс дури и пред бракот, што не е многу вообичаено во слични култури. Покрај тоа, тие можат слободно да имаат повеќе љубовници, се додека се придржуваат до строгите правила за приватност што важат во нивната средина. Значи, главното правило кај сексот во племето Туарег е дека еден човек се прикрадува во шаторот на својата мила во мракот и го остава пред да се раздени. Затоа не е невообичаено човек да паркира камила во близина на шаторот на својата љубовница, да влезе во задниот влез и да помине жешка ноќ во шаторот. За тоа време, камилата трпеливо го чека надвор, а семејството на жената, кое исто така престојува во истиот шатор, се преправа дека ништо не се случува. Ако жената одлучи следниот ден да се сретне со друг маж во шаторот, тоа ќе биде така.

Туарезите не практикуваат матријархат, мажите продолжуваат да носат најважни одлуки и да влијаат на политиката во општеството, но мислењето на жените е високо ценето, па дури и се верува дека жените влечат конци од сенките. Исто така, семејствата ги следат нивните крвни линии преку жени, а не мажи. Жените од Туарег се прашуваат и за имотот, тие се тие што поседуваат шатори и сите животни кои се главните извори на овој народ. Како и во остатокот од светот, и тука многу бракови завршуваат со развод. Жените во овој случај го задржуваат најголемиот дел од имотот, вклучително и оние шатори и животни, како и старателството над своите деца. Ова значи дека разведен човек мора да се врати дома – кај неговата мајка.

Интересно е што разводот таму не важи за срам, но исто така е и одбележан – така што другите мажи знаат дека жената е слободна. Постои и еден интересен обичај што го негуваат Туарезите – крајно е непристојно мажот да јаде пред жена со која не може да има секс, а особено да не јаде пред свекрвата затоа што тоа е голем срам. Во последно време, поради турбуленциите на истокот, Туарезите се најдоа во виорот на конфликти и несреќни настани, но постои надеж дека ова мистериозно уникатно племе ќе ја зачува својата култура и традиција, како што тоа го правеше во претходните 1.000 години.